Nässelplockpromenaden - bildberättelse

En fin röd Cadillac med vingar!
 
Lite märkligt ändå att man får gå bra länge innan man hittar nässlor när man vill hitta nässlor! Men jag visste på ett ungefär var jag ska leta. Hade jag inte hittat dessa i en kohage nära bilprovningen skulle jag gått till "mitt björnbärställe", det är också en kohage. Nässlorna kräver rik och näringsfylld jordmån för att växa.
 
Vid hästtraileruthyrningen såg jag en liten buske nässlor och hade tagit ett par nässeltoppar då jag hörde bä-ä-ä. Vände mig om och blev förvånad och MYCKET förtjust!
 
Allt som allt var det det svarta och vita fåret och 3 lamm. Här ser man det lilla lammet, de andra två var lite större. Undrar om de är syskon? Eller om de två störres mamma höll sig gömd? Storleksskillnaden var ändå ganska stor.
 
Det lilla lammet var ju ganska stort och åt gräs på samma sätt som de vuxna, men han diade mamman också mellan varven. Det såg lite roligt ut, för att han fick knappt plats under mamman men dit skulle han! Och så buffade han på mamman så att hennes mjölk skulle komma. En annan skulle ju blivit förb.. Förlåt - irriterad.
 
I skogen närmare dammen såg jag det här IGEN. Rosa vitsippor! Det har kanske med jordmånen att göra? Vad får blommorna sina färger ifrån egentligen?
 
En till rosa vitsippa. Kan det vara en ny art? Kusin till den normala vitsippan?
 
 
 
 
 
Vanlig maskros bara... Man kan visst plocka maskrosblad till sallad, men jag lät bli..
 
Nyutsprungen, gul...
 
Brudslöjan i full blom!
 
JAHAPP.......... Blir köksröjning innan det kan bli nässelsoppakokning.
 
Nässlorna finns i två fryspåsar.. Det där himmelsblå är diskahandskarna jag hade på mig när jag plockade.. Kaffebryggaren som håller på att ge upp helt, men jag har inte råd med en ny.. Sockerskålen som ser ut som en vit jordgubbe (hittegods, den har säkert varit röd innan - locket är som ett par smultronblad) .. En ask kattmat.. Grytlapparna som jag snodde ihop av tyg, virkade smådukar som jag köpt på loppis, och sedan virkade jag en spets runtom. På mikron syns en flaska ICAs flytande honung, och den högre flaskan är arganolja, direkt från Marrakech!
 
NUSÅ! Först måste man ju skölja nässlorna. Jag plockade sådana som var lite fina, inte insektätna, inte sandiga/jordiga, men man måste såklart skölja först. Diskhon var bra, och handskar på, och så tvättar man och kramar ur och tvättar en gång till, och en gång till om man vill.
 
Vattnet har börjat koka. Slängde in lite salt (för mycket, blev jag varse om sedan, eller nästan för mycket) och det går in en himla massa nässel när man tar det lite i taget. De liksom sjunker ihop i kokevattnet.
 
Kontrollfreaken Gösta ♥ Kan tänka mig att det var intressanta, okända dofter.
 
Mycket fin, stark grön bladmassa. Lite järnig doft när kokningen började.
 
Nu har de kokat i 5 minuter. Jag silar dem och spar kokevattnet, för det ska användas som vätska till soppan.
 
Voilà! Redning med vetemjöl, smör och det sparade kokevattnet. Lite peppar och grädde. Lite åt det saltare hållet blev det, men absolut gott.
 
Resten av de förvällda och färdighackade nässlorna ska in i frysen. Kan användas till potatismos, eller någon sås, eller något annat.. på samma sätt som spenat! Hittade recept på nässelpesto också. Då blandar man in solrosfrön, eller pumpafrön, och någon god olja, och kryddor, och parmesan. Blev riktigt sugen på pesto. Egentligen borde jag plocka mer och frysa in, nu när nässlorna är fortfarande späda. När de växt blir de ju träiga och då är det knappast någon som vill äta nässlor. De tappar nog smaken helt då.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0